משלוח זכרונות

עשר בבוקר יום שישי אחרי שבוע של הכנת תחפושות לילדים. בדים בצבעים של שחור ואדום, סרטים, חוטים ומכונת תפירה אחת שלטו בסלון ובכל רחבי הבית. השמש חייכה אלינו בדיוק כשצעדנו לגן ואיפשרה לנו לצלם כמה תמונות ללא איום של גשם, אחרי יומיים של מבול הולך ובא.שקט, שלווה ומנוחה ושמחה שקטה על רגעים מבורכים בהם כל בני הבית בטוב. ואני בגעגועים הולכים וגוברים לפורים לפני מאה שנה, לאותם ימים בהם סבתא רוז, עליה סיפרתי כאן הייתה עדיין בחיים. מכל החגים סבתא הכי החשיבה את פורים. “דמי חנוכה” היינו מקבלות בפורים, פשוט כי זה היה החג החשוב לתפיסתה. אהבתי כל כך את האוכל של סבתא, ולמרבה הצער איש לא רשם את המתכונים, לא צילם ולא הקליט.
סבתא הייתה מכינה בְּעָאבּע בְּתַמר- מין עוגיות במילוי תמרים, לאחותי הגדולה, ועוגיות במילוי אגוזים והל לי (שנקראות סמבוסק בְּשַכַּר). אל תשאלו אותי איך מבטאים. אין לי מושג. התגעגעתי לבְּעָאבּע בְּתַמר ועוד יותר לסמבוסק אגוזים וגמלה בליבי ההחלטה להכין משלוח מנות לאבאמא שוודאי ישמחו. אמא בטוח. אבא גם, כי בד”כ הוא שמח. ככה הוא.

 

בְּעָאבּע בְּתַמר

 

בתחילת חייהם המשותפים, אמא לא ידעה דבר וחצי דבר בבישול. בהדרגה למדה מאימו של אבא להכין את המאכלים האשכנזיים שאהב. מרק עוף, גיפלטע פיש, סלט סלק, קוגל אטריות, קניידלעך, סלט חצילים וגמבה עם חומץ ושמיר. אף אוכל עירקי לא היה בסירים של אמא, וביומיום אכלנו פשוט אוכל ישראלי. כעבור שנים, סבתא כבר איננה, שלושה חתנים הגיעו למשפחה ואיתם תשוקה לאוכל עירקי. אמא קנתה ספר בישול והתחילה לשחזר את הטעמים של סבתא. תבית’, סמבוסק עם חומוס, חצילים וביצים חומות, קישואים ממולאים ברוטב נענע ולימון, אורז אדום עם שקדים וחומוסים.

 

סמבוסק בְּשַכַּר

 

פותחת את ספר הבישול העירקי, בכוונה להכין בפעם הראשונה מאפים של סבתא רוז. שולחת את עמרי שלי להביא מחנות התבלינים חווייג’ לאפיה, שבלעדיו זה לא זה (מה שיעשה אותך מאושרת), הוא יוצא לחוץ החורפי וחוזר עם החווייג’, ועם הניחוח הנפלא והאופייני, מתחילה להכנס לאוירה.

 

מערבבת את החומרים לבצק.
איזה מזל שטבעוני. איזה מזל שטבעוני. איזה מזל שטבעוני.
יש על מה לחשוב כשהמערבל מסתובב בעקביות, לש ומחמם את הבצק והשמרים שבתוכו. הניחוח העדין של הבצק עם החווייג’ בתוכו כבר עולה, מבטיח הבטחות.

 

מקלפת תרמילים של הל, כותשת את הזרעים ומערבבת עם סוכר חום.

 

תרמילי הל ובתוכם זרעים חשובים

 

קוצצת פקאנים.

 

אגוזים, סוכר והל. שילוש אלוהי.

 

שובפעם הריחות והטעמים מחיים זכרונות.

 

העוגיות בפריכות נפלא, והתמרים בכמות המדוייקת. לא מתוקים מידי ולא משתלטים.
תוספת השומשום והחוויג’ מוסיפים עניין והופכים את בְּעָאבּע בְּתַמר למה שהוא.

ארזתי לאמא ואבא את העוגיות בשקיות צלופן. ואת השקיות הנחתי על צלחת לבנה מחופה במפית תחרה. ותווית אוהבת כמובן. תמיד חשוב לתת תזכורת.

 

סמבוסק בְּשַכַּר מוכנים לשיגור.

 

יושבים במטבח של ההורים על תה וקפה שחור עם הל, מעבירים חוויות של פורים חורפי ומתענגים על כל ביס.
העודף הלך לסליק סודי במקפיא של אמא. כמה בודדים הוטמנו במגירה התחתונה בפריזר שלנו. ממתינים לקריאת חרום, לביצוע פעולת הצלה והנשמה כשהאויר יהיה דל, ויחסר כוח בשרירים, לבטח בשעות האלה של שבת אחר הצהרים. שעות מועדות לפורענות ממש.

 

**********

 

את עוגיות הבְּעָאבּע בְּתַמר וסמבוסק בשכר הכנתי מאותו הבצק. האמת, יצא מדהים.

מה שתצטרכו

לבצק
700 גר’ קמח (אפשר תערובת של כוסמין ורגיל חצי חצי)
– כף שמרים יבשים (11 גר’ כל אחת)
– כפית מלח
– 2 כפות סוכר (אני משתמשת בסוכר קנים)
– 1 כף חווייג’ לאפיה
– 1/2 כוס שמן

– כוס וחצי מים פושרים

 

למלית תמרים (בְּעָאבּע בְּתַמר)
– כחצי אריזה של מלית תמרים מוכנה או: חצי אריזה של תמרים מגולענים בואקום + כף שמן
– שומשום
המלית המוכנה לא דורשת הכנה וניתן להשתמש כפי שהיא.
התמרים המגולענים בואקום מגיעים כגוש נוקשה מעט, ולכן יש לרכך מעט לפני השימוש.
שמים את התמרים בסיר קטן עם כף שמן ומחממים עד שמתרכך.

 

למלית אגוזים, סוכר והל (סמבוסק בְּשַכַּר)
♢ 2 כוסות אגוזי פקאן קצוצים גס (אפשר לשלב כרבע אגוזי מלך) קצוצים קצת או מאוד, אך לא טחונים
♢ כ 10 תרמילי הל קלופים וכתושים או טחונים גס
♢ 4 כפות סוכר קנים
קוצצים את האגוזים גס. מוסיפים זרעי הל כתושים ואת הסוכר, ומערבבים יחד.

 

הכנת הבצק:
♢ מנפים את הקמח אל תוך קערת המערבל.
♢ מוסיפים את כל החומרים ומפעילים את המערבל ונותנים לו לעבוד כ 8 עד 10 דקות.
♢ בהדרגה יווצר כדור בצק במרקם רך.אפשר להוסיף טיפ טיפה קמח אם הבצק מרגיש דביק מידי או כמה טיפות מים אם מרגיש קשה.
♢ מעבירים לקערה משומנת, עוטפים בניילון נצמד ועליו מגבת, ומניחים להכפלת נפח במקום חמים, כשעה.
♢ לאחר ההתפחה מרדדים את הבצק ובעזרת חותכן עגול קורצים עיגולים בקוטר של כ 6 ס”מ.

 

להכנת העוגיות במילוי תמרים:
שמים כף מלית במרכז הבצק. מקפלים את שולי הבצק מעל המלית.
משטחים את הכדור שוב, בעזרת מערוך או בידיים.

 

הכנת הבְּעָאבּע בְּתַמר

 

מניחים לרגע בתוך קערת שומשום כך שהצד העליון יצופה.

 

בְּעָאבּע בְּתַמר לפני תפיחה

 

מעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפייה.
מנקבים חורים (בכדי לאפשר לאוויר לצאת).
מניחים במקום חמים להתפחה קלה, של כ 20-30 דקות.
אופים ב 180 מעלות עד השחמה קלה.

 

להכנת העוגיות במילוי אגוזים:
שמים כף אגוזים במרכז העיגול, מקפלים לשניים, סוגרים את השוליים בצביטה ומניחים בתבנית.
מניחים במקום חמים להתפחה קלה, של כ 20-30 דקות.
אופים ב 180 מעלות עד השחמה עדינה.

קרום העוגיות אמור להיות דק ונוקשה ולא רך כמו רוב מאפי השמרים.

 

 בְּעָאבּע בְּתַמר

 

אם חשקה נפשיכם לשמוע קצת עירקית (חולה על המבטא הזה), תהנו מהסרטון הזה להכנת הבעאבות.

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *