בתור אוהבת לחם וממרחים מושבעת אני מסכימה שסנדביץ’ הוא דבר גאוני. אבל כמו כל דבר, כשאתה אוכל אותו יום יום הוא כבר הרבה פחות אטרקטיבי.
על המקרר שלנו בבית יש דף, המחולק לשני טורים. בטור הימני דברים שהוא אוהב בסנדביץ’, ובשמאלי- אלה שהיא אוהבת. הדף נועד למנוע בלבולים ולהרחיב את סל הרעיונות האפשריים, עבור המפקד העליון של הסדנביצ’ים בבית. אבל, למרות ועל אף המגוון, ראינו בהדרגה שהסנדיביצ’ים חוזרים הביתה כפי שהם, רק מקווצ’צ’ים יותר, אחרי שעשו טיול לבית הספר.
כשהמפקד יצא לחו”ל לשבוע, קיבלתי לידי את משימת הכנת האוכל לבית הספר. לא יכולתי להכין שוב את אותם הסנדביצ’ים שיחזרו הביתה כפי שיצאו וכך התחילה מחאת הסנדביצ’ים, שקטה אך מלאה בחדוות יצירה. בכל יום הכנתי לילדים משהו אחר בצנצנת. ההתלהבות הייתה גדולה והצנצנות חזרו ריקות. בין צנצנת לצנצנת שיתפתי את חברי בפייסבוק וקיבלתי המון חיזוקים, בקשות לאימוץ, ושלל שאלות.
הג’אנר של ארוחה בצנצנת היה כל כך מוצלח שיצא לי לפתח עוד ועוד וריאציות, ונראה שאין לזה סוף… הג’אנר מתאים לתלמידים (לא צעירים מידי), לסטודנטים, וגם לעובדים שהתעייפו מלהזמין אוכל, לאכול בחוץ או לאכול שוב סנדביץ’…
למען הסדר והנוחות, מיד ארכז כאן את כל הארוחות בצנצנת שהוכנו במטבחנו עד כה, רק קודם אסביר קצת על הרציונל.
למה צנצנת?
כי זה חסכוני מבחינת הסביבה- לא מייצר פסולת. כי זה מגניב ושונה, כי זה נסגר היטב, כי אפשר לשמור על שכבות הרכיבים בלי שיתערבבו, כך שהרוטב ישאר למטה ולא ירכך את הירקות העדינים יותר, כי אפשר לנער ולערבב רק לפני האכילה, כי זה אסתטי ויש לזה צורה נעימה, כי זכוכית לא מקבלת טעמים וריחות, כי זה נוח להחזקה ביד, כמו מעין קערה, כי זה רב פעמי, כי זה פרקטי.
מרגישים לא נוח עם צנצנת? אוקיי, אתם מוזמנים לעבור לפלסטיק.
(אל תבהלו מהלָק- אלה עקבות השועל מפורים)
נשאלתי בפייסבוק: צנצנת זה לא מסוכן? בעיני לא, אבל אני מניחה שזה עניין אישי. ילדי הלכו וחזרו עם הצנצנות שוב ושוב, והצנצנות שלמות. כששאלתי אותם איך היו עונים לשאלה הזו שנשאלתי הם ביקשו שאגיד שאני סומכת על הילדים שלי. אז הנה אני אומרת.
לכל מקרה, בסיום ההכנה אני עוטפת את הצנצנת בשקית קטנה וקושרת למעלה, כך שיש עוד שכבת הגנה. כשהם מסיימים לאכול, הם מחזירים לשקית כדי לשמור על ניקיון התיק.
איזו צנצנת?
אני משתמשת בצנצנות בשימוש חוזר. האמת שכל המזון היבש שלנו, תבלינים, קטניות, אגוזים, מאוחסנים בצנצנות, ורבות מהן צנצנות בשימוש חוזר. את הצנצנות הללו קניתי בעבר בסופר. הן הכילו חמוצים, או אולי פלפלים קלויים, זה היה מזמן אז אינני זוכרת מה בדיוק הכילו, אבל יש לי לפחות שלוש כאלה במזווה. הן מאוד מוצלחות למשימה בזכות המבנה שלהן והתכולה היפה.
נשאלתי בפייסבוק: זה מספיק להם? לכבוד השאלה מדדתי את תכולת הצנצנת וגיליתי להפתעתי שהיא מכילה 2 כוסות, שזו ממש תכולה נאה. בכל אופן, טובה ארוחה אחת בבטן משני סנדביצ’ים בתיק.
בנוסף לצנצנת
הילדים קיבלו שלל תוספות כמו קופסא קטנה עם מיקס ט”ו בשבט (פקאנים, שקדים, צימוקים), פומלית מוכנה לאכילה, תותים שטופים, קלמנטינה, קרקרים וכולי.
כלי אוכל
רכשנו סכום מתכת כזה פשוט וקל, שמשמש גם לפיקנקים וליציאות מחוץ לבית. הוצאנו את מכונת התפירה ותפרנו לכל ילד קייס קטן (האמת- הבת תפרה. אני רק השגחתי).
בסיום השימוש הילדים עושים שטיפה קלה במים ומחזירים שטוף לקייס.
בימים הקרים יותר ציידתי אותם בתרמוס אישי עם תה צמחים מהגינה או תיון פירותי או צ’אי מסאלה ועוד.
מתכוני הארוחות בצנצנת
סלט חסה ועוד
בתחתית הצנצנת מערבבים יחד את חומרי הרוטב: שמן זית, חרדל גרגרים, לימון, מלח פלפל, מעט שום וטיפה סילאן.
מניחים את הירקות שכבות שכבות לפי דרגת הקושי: שעועית ירוקה מבושלת קלות שתספוג את הרוטב, גזר, מלפפון, פלפל רומירו, עגבניות שרי, כרוב וחסה.
מעל הכל שקית קטנה עם פקאנים קלויים.
ההוראות לילדים: פזרו את האגוזים על הסלט, סגרו את הצנצנת, ערבבו.
באותו היום צורפו לצנצנת מזלג ופריכונים בטעם זעתר.
ביום אחר, סלט חסה קצת אחר, בתוספת ג’עלה ביתית
הכנתי רוטב בקערית קטנה משמן זית, זעתר, לימון, מלח פלפל.
סידרתי את הירקות בשכבות: פלפל רומירו, פטריות טריות, מלפפון, עגבניות צהובות, קרעי חסה.
כך הכנתי את הג’עלה:
בסיר קטן קליתי יחד בעדינות שברי פקאנים, גרעיני חמניות, זרעי פשתן, זרעי צ’יה. הוספתי מעט מלח אטלנטי וזעתר. לאחר שהתקררה, הג’עלה נצררה בשקית והונחה בתוך הצנצנת.
ההוראות שקיבלו הילדים: פזרו את הג’עלה על הירקות, סגרו את הצנצנת וערבבו היטב.
פידבק: הצנצנות חזרו ריקות. הג’עלה הייתה להיט.
סלט כרוב וחומוסים
מערבבים בקערה רצועות כרוב, בגודל שיהיה נוח לשלוף מפתח הצנצנת, גרגרי חומוס משומר שטופים, וחמוציות קצוצות. מתאים להוסיף בצל ירוק או עירית (היה חסר במקרר).
בצנצנת קטנה מערבבים רוטב: שמן (לא זית), מעט לימון, טיפה רוטב בלסמי (או רוטב סויה או מיץ תפוזים), מלח ופלפל, מעט מייפל טבעי טהור.
אל תחתית צנצנת הסלט מוזגים את הרוטב. מעבירים מעליה את תערובת הירקות ומעליה שכבת שבבי שקדים קלויים או קשיו או בוטנים.
הוראות שהילדים קיבלו: טלטלו קלות את הצנצנת בשעה ראשונה. אכלו לקראת השעה השלישית והלאה.
סלט רוסי
סלט משביע וטעים. הילדים קיבלו לצידו טוסטעים (מגיעים בחפיסות של שש יחידות), וגם תפוח.
מבשלים לחוד: קוביות קטנות של תפוח אדמה וקוביות קטנות של גזר. שופכים על אפונה עדינה מים רותחים כדי להפשירה.
בקערה שתוכל להכיל את כל הסלט מערבבים מיונז (אנחנו משתמשים בטבעוני של וגה, או שמכינים ביתי), חרדל, מלח פלפל טחון טרי ומעט מיץ לימון.
מעבירים את כל הירקות לקערה הגדולה ומערבבים יחד. אפשר להוסיף מלפפון חמוץ קצוץ (ילדי העדיפו בלי למרות שיש לנו במקרר מלפפונים חמוצים ביתיים מעולים שהכנו לבד). מעבירים לצנצנת וסוגרים.
סלט חמישה צבעים
פעם הילדים לקחו חלק בפעילות סופר מוצלחת על התרומה של אכילת חמישה צבעים של ירקות ביום לבריאות שלנו, התרשמו עמוקות ומאז הם מתרגשים כשהם מצליחים לצבור חמישה צבעים בסלט אחד.
הכנו סלט שכבות שכבות של ירוק, אדום, כתום, סגול וצהוב בתוך צנצנת אחת לפי הסדר הזה:- שעועית ירוקה מבושלת קלות, קוביות גזר, פלפל אדום, כרוב סגול, גרעיני תירס, מלפפון וחסה.
הרוטב היה כבר בתחתית, אותו רוטב אהוב עליהם וחוזר כאן לא פעם- שמן זית, לימון, מלח פלפל, רוטב בלסמי, מעט סילאן ומעט חרדל גרגרים. בגלל מבנה השכבות רק השעועית יושבת ברוטב, ומעליה מעט מהירקות הקשים. הירקות הרכים מופרדים מהרוטב ולכן נשארים פריכים. הוראות לפני האכילה: ערבבו ותהנו.
סלט פסטה בסגנון איטלקי
מבשלים (אפילו ערב קודם) פסטה ברגים, מעבירים לצנצנת. קורעים פנימה עלי בזיליקום. מוסיפים שמן זית מלח ופלפל טחון גרוס. מערבבים יחד בכפית.
מעל הפסטה מניחים עגבניות שרי חתוכות לפרוסות, קוביות מלפפון, זיתים שחורים וצנוברים.
מי שזקוק לחלבון ניתן להוסיף קוביות טופו שהושרו במעט שמן זית וזעתר ונצרבו במחבת.
הוראות לילדים: לפני האכילה הופכים את הצנצנת פעם פעמיים. זוללים.
נשאלתי בפייסבוק: איך יש לך זמן? אני באמת חושבת שההשקעה לא גדולה. ברגע שיש את הרעיון אפשר לתקתק במקביל. נכון, זה לוקח יותר מלהפשיר לחמניה ולמרוח עליה ריבה, אבל לפחות ההשקעה לא מיותרת. הילדים אוכלים בהנאה.
פסטה, כרוביות וברוקולי
זו מנה של פסטה מוקפצת בשמן זית ושום עם כרובית וברוקולי, מנה אהובה בביתנו. כיוון שהימים כבר לא קרים המנה בטמפרטורת החדר ממש כייפית.
ערב קודם או בבוקר- מבשלים יחד את הירקות והפסטה:
מפרקים פרחי כרובית רגילה ו / או כרובית אלמוג לפרחים קטנים. מוסיפים גזעי או ברוקולי.
את הירקות בישלתי יחד עם פסטה קטנה (של עשר דקות). העברתי למסננת.
אם הכנתם לילה לפני- רצוי לכסות כדי למנוע התייבשות של הרכיבים.
במחבת רחבה מחממים שמן זית, פרוסות שום, מלח ופלפל טחון טרי. מקפיצים את הירקות והפסטה. בשלב הזה הוספתי גם פרוסות של שעועית שלג. מכבים את האש. מוסיפים חופן צנוברים קלויים קלות.
מעבירים לצנצנת וסוגרים.
הפידבק: אמא את חייבת להכין פעם הבאה יותר. החברות מה זה התלהבו ולי כמעט לא נשאר.
מרק ראמן
טוב, זו הייתה הארוחה הכי מרחיקת לכת. הכנתי להם ארוחה בסגנון מנה חמה, רק ביתית.
הילדים קיבלו צנצנת ובה כל הרכיבים למרק מלא תוכן, צנצנת קטנה עם הרוטב, צ’ופסטיקס ומזלג, וגם- רסק תפוחים טבעי ואורגני פלוס כפית.
כיוון שהם לומדים בבי”ס דמוקרטי, שיש מטבחון בבית היסודי פלוס איש צוות ושהם אוהבים לבשל, ידעתי שיתמודדו עם הוראות ההכנה כדלהלן:
1) מרוקנים את צנצנת הרוטב לתוך הצנצנת הגדולה.
2) ממלאים במים רותחים עד הקו שסימנו בבוקר (בערך בגובה 3/4).
3) מניחים את המכסה מעל וממתינים כמה דקות.
תכולת הצנצנות: בגדולה, מלמטה למעלה- ירקות קצוצים דק ומונחים בשכבות- מקלוני גזר, פלפל רומירו, כרוב, אפונה עדינה, אפונת שלג חתוכה לפיסות (אפשר גם: פטריות, בצל ירוק או עירית). מעל נודלס מהירי הכנה (אפשר לחילופין סוג של אטריות אורז שמתאים לקונספט), ומעל- נבטים.
בתוך הצנצנות הקטנות ערבבתי רוטב שהוכן מסויה, מירין, טריאקי, מעט חומץ אורז, ג’ינג’ר כתוש (זה שבא בקוביות קפואות).
הסברתי בבוקר לילדים את הנושא של מעבר זכוכית מקר לחם. הנחתי אותם לחמם את הצנצנת מעט במים חמים ורק אחר כך ולמלא ברותחים, כשהיא מונחת בתוך כלי נוסף. הם התמודדו נהדר וחזרו מאושרים וגאים.
הפידבק: חמישה חברים ביקשו את המתכון.
שאלו אותי בפייסבוק: הילדים שלך אוכלים דברים כאלה? עונה: כן! לגמרי.
חומוס ביתי, רבעי פיתה וירקות
הפעם עברנו לצנצנת קטנה יותר בה נארז חומוס שהכנו צ’יק צ’ק בבוקר. ליד החומוס: רבעי פיתה (רצוי חיטה מלאה), וצנצנת ירקות.
להכנת החומוס:
מסננים קופסת גרגרי חומוס ושוטפים היטב במסננת. משאירים כמות יפה של גרגרים בצד. אם יש לכם חומוס שהשרתם ובישלתם לבד- מה טוב.
טוחנים את יתר הגרגרים עם טחינה, מיץ לימון, שום כתוש, מלח. מוסיפים מעט מים בהדרגה ליצירת המרקם הרצוי. אנחנו השתמשנו בבלנדר מוט אך אפשר במג’ימיקס או בלנדר.
מעבירים לצנצנת, מעל גרגרים שלמים, קצת שמן זית, פפריקה מתוקה או מעושנת למי שאוהב.
צנצנות הסלט: בתחתית הצנצנת ערבבתי שמן זית, מעט לימון, מלח ופלפל. מעל הרוטב- פלפל אדום, גזר, מלפפון, עגבניות שרי צהובות. הילדים כבר מכירים את הנוהל: לערבב ולאכול.
פידבק: אמא עדיף צנצנת גדולה יותר עם יותר ירקות וגם בבקשה אל תדחסי עד למעלה כי אז זה לא מתערבב.
סלט בסגנון ניסואז
בתחתית הצנצנת: רוטב וינגרט. ערבבתי בקערית שמן זית, שום כתוש, כמה גרגרים של סוכר חום, חרדל גרגרים, מלח ופלפל. העברתי לצנצנת.
מעל הרוטב ירקות, שכבות שכבות: שעועית ירוקה מבושלת קלות, קוביות תפוחי אדמה, מלפפון, עגבניות שרי, חסה ורצועות בצל דקיקות.
הוראות לילדים: לערבב ולחסל.
לצד הסלט הילדים קיבלו באותו היום שקית קרקרים ותרמוס תה ג’ינג’ר ולימון כי דווח על מחושים בגרון.
סלט פירות משודרג, יוגורט וגרנולה
נכין בקערה סלט פירות מלא בפירות הדר (שישמרו שיתר הפירות לא ישחירו). נשתמש בפירות מוצקים ויפים (לא בננות!)- פומלה, פומלית, תפוז, קלמנטינה, אגס, תפוח, תמר. אפשר גם תותים יפים ומוצקים.
נעביר את סלט הפירות לצנצנת. נסגור היטב.
ליד סלט הפירות הילדים קיבלו מיקס אגוזים קלויים (להיט בביתנו!) + גרנולה, וגביע יוגורט סויה ונילי.
באותו היום צירפנו גם צנצנת אדממה.
***תוספת מאוחרת: סלט מלפפונים תאילנדי***
סלט נפלא שנטרף אצלנו בבית. אני מכינה אותו בד”כ מ 6 מלפפונים לפחות ותמיד מתחסל תוך זמן קצר.
ביום של חמסין, רגע לפני תחילת חופש פסח ציידתי את הילד בסלט מלפפונים בצנצנת.
מה שתצטרכו לסלט הזה בהקף משפחתי:
6 מלפפונים חתוכים למקלות
כ 1/3 חבילה של אטריות אורז דקיקות
נענע ובצל ירוק קצוצים
כמה אצות נורי קצוצות במספריים (נהדר במיוחד לאוהבי הסושי)
קשיו או בוטנים קצוצים, ושומשום מלא, קלויים יחד במחבת יבשה.
מבשלים את אטריות האורז לפי הוראות היצרן. מסננים במים קרים.
מערבבים יחד את חומרי הרוטב: חומץ אורז, רוטב מירין או מעט סילאן, ג’ינג’ר כתוש (אני משתמשת בקוביות הקפואות), מלח, כמה טיפות שמן שומשום, מלח, רוטב סויה.
מערבבים יחד בקערת ההגשה את המלפפונים, העלים, האטריות, הרוטב, הקשיו והשומשום. מניחים כמה דקות ואוכלים.
להכנת סלט המלפפונים בצנצנת: מערבבים את חומרי הרוטב בצנצנת. מניחים צרור אטריות אורז בתוך הרוטב.
מניחים את המלפפונים והעלים. מצרפים את הקשיו והשומשום בשקית קטנה. סוגרים את הצנצנת.
הוראות הכנה: לפזר את תכולת השקית אל תוך הצנצנת. לסגור את המכסה ולערבב. אפשר לצרף צ’ופסטיקס:)
***ועוד תוספת מאוחרת: מעדן טפיוקה עם פירות העונה***
מעין מעדן ביתי, טעים ומשביע המורכב מפניני טפיוקה, מי קוקוס ופירות.
מה שתצטרכו לכמות של כ 8 מנות:
שלוש וחצי כוסות מים, 1/3 כוס סוכר או 2-3 כפות סירופ מייפל טהור, 1/2 כוס פניני טפיוקה קטנות (קונים במדף “מזרח ומערב” בסופר), כ 200 מ”ל נוזל קוקוס (ממליצה על זה של AROY-D)
התוכן של כמה פסיפלורות למי שאוהב, או קוביות של פירות העונה- בקיץ מנגו ליצ’י ואננס מוצקים ויפים.
כך עושים: בסיר בינוני מבשלים את המים וההסוכר עד רתיחה עדינה. מוספים את פניני הטפיוקה תוך בחישה. מבשלים על אש רגועה, תוך בחישה מפעם לפעם לבל יהפכו הפנינים לגוש. עבור כל 20 דקות או כאשר הפנינים הופכות להיות נפוחות ושקפקפות מכבים את האש. מניחים להגיע לטמפ’ החדר ומידי פעם בוחשים. מכניסים לקרור. מוסיפים כ 200 מ”ל נוזל קוקוס או לפי הטעם. ♢ מוסיפים את קוביות הפרי, מערבבים. מעבירים לכלים אישיים או לכלי אחסון מרכזי ומכניסים למקרר. המעדן הכי טעים כשהוא קר ממש. נשמר נפלא במקרר כמה ימים.
מה דעתכם על הקונספט? ניסיתם? אשמח אם תשתפו אותי במתכונים משלכם.
אני התאהבתי לגמרי ברעיון של ארוחה בצנצנת, יש כל כך הרבה אפשרויות ותענוג להתאים את התכולה להעדפות של בני הבית.
תודה שקפצתם לקרוא,
פשוט וואו!! אני תמיד נהנית לקרוא את הבלוג שלך
אבל היום הצטרף חיוך ענק והתלהבות מהרעיון עצמו ובכלל מהיכולת שלך לחדש ולעניין בכל פעם מחדש. אז תודה!!
המשיכי כך 🙂
שגית היקרה,
תודה שאת מגיעה וקוראת, ומוצאת עניין בבלוג שלי 🙂
שמחה שאהבת את הקונספט. מודה שזה כיף גדול להכין את הרוחות בצנצנת וברור לי שעוד יהיו כל מיני שילובים מעניינים… אמשיך לאסוף ולצלם ואולי יהיה עוד פוסט המשך, בהמשך…
עינת.
את פשוט הזויה (במובן הכי חיובי…), והילדים שלך הם המורווחים הגדולים!
לא מכירה הרבה נשים שמוכנות להשקיע ככה בארוחת עשר…
באמת ההשקעה לא גדולה, והסיפוק כשיש בזה טעם… שווה את ההשקעה.
תודה תמר 🙂
איזה יופי 🙂 יש כבר כמה גרסאות שאני מתכננת לנסות
אוהבת מאד את הרעיונות שלך ואת הכתיבה שלך
היי קרן,
תודה על התגובה, ברוכה הבאה.
עינת את פשוט פלא.
כל ההסברים, והרעיונות, והצילומים.
עשית לי חשק לקחת כאלו מנות אוכל לעבודה.
תודה איילה, לחיי הגיוון 🙂
מכירה טוב את הארוחות בצנצנת מפינטרסט אבל מעולם לא ניסיתי. תמיד אצל האמריקאים חייבים להתערבב להם פנימה מרכיבים לא בריאים כמו רוטב מוכן או סוגי המתקה..אבל כאן. וואו. כמה רעיונות. איזה שפע והכל מגרה. בינתיים הכנתי את האטריות והמלפפונים. אמנם לא בצנצנת אלא בקערה והכל נטרף! שבוע הבא ננסה את הפסטה 🙂 תודה רבה וחג שמח!
היי שירה יקרה,
איך שאת משמחת אותי. אני חושבת שעוד יהיו הרבה ארוחות בצנצנת אצלנו.
עוד מתלבטת אם להמשיך ולעדכן כאן או לפתוח להם פוסט חדש מפעם לפעם. נראה 🙂
חג שמח, משפחתי ונעים <3
לא יעזור לך כל מה שאת אומרת – זו השקעה! גדולה! אבל אני חייבת לנסות ביום מן הימים. האמצעית תשתגע על זה.. בכל מקרה – נשמר אצלי ישר בפינטרסט. תודה רבה! (אני עדיין בתקווה שתאמצי אותי..) <3