יצאו מאפים משגעים, כיס בצק קליל ואוורירי, בתוכו מלית של גבינה מעודנת מתובלת בעדינות בגרד לימונים. אף לא טבעוני לא יצליח לנחש שאין בגביניות הנפלאות הללו אף רכיב מהחי. ברור שאצלנו הן יככבו על שולחן החג בשבועות.
הוראות להכנת 25 גביניות קולאצ’ נפלאות (או 3 צמות ארוכות)
לבצק
♢ 5 כוסות קמח רגיל
♢ כף שמרים יבשים
♢ 3 כפות סוכר קנים או לבן
♢ 1/4 כוס שמן
♢ כף גרד לימון
♢ 1/4 כוס רסק תפוחים
♢ כוס ורבע מים חמימים
למילוי
♢ 2 גביעים של גבינה לבנה טבעונית (סהכ 500 גרם)
(אם הגבינה מוצקה אפשר למהול אותה במעט חלב שקדים או סויה)
♢ גרד לימון לפי טעם
♢ 4-5 כפות סוכר
כך עושים
{מי מכם שכבר אפה את מתכוני השמרים כאן בבלוג- צמה במילוי שקדים, סינמון רול עצום, פוקאצ’ת גומות, חלת כדורים, לחם שכבות במילוי פסטו זיתים, מדקלם כבר את הוראות ההכנה. אני מודה שהן חוזרות על עצמן די בדיוק, כי מה שעובד פשוט עובד}
♢ ראשית מנפים את הקמח לתוך קערת המערבל. שלב זה הכרחי ליצירת בצק אוורירי ותפוח.
♢ מוסיפים אל תוך קערת המערבל את יתר החומרים ומפעילים את המערבל עם וו הלישה. תוך כשתי דקות הכדור יתחיל להווצר. אם אתם רואים שהבצק לא החל להתכדרר והוא נראה מרוח על דפנות הקערה מוסיפים כף קמח ועוד כף, ממתינים כמה שניות וצופים בהתכדררותו.
♢ מניחים למערבל לעבוד כשמונה דקות על המהירות האיטית ביותר. הבצק יהיה רך, גמיש, לא יבש ולא דביק מידי.
♢ מעבירים את הבצק לקערה משומנת קלות והפכו אותו בתוכה כך שהבצק ישומן מכל צדדיו. מכסים את הקערה בניילון נצמד ומעבירים להתפחה של כ 45 דקות במקום חמים. הבצק יכפיל את נפחו.
אם אין לכם מערבל, נפו את הקמח לתוך קערה גדולה, ואחריו את יתר החומרים היבשים. ערבבו יחד בכף והוסיפו את הרטובים. לושו את החומרים עד יצירה של גוש בצק. עברו לשיש מקומח ממש טיפה ולושו את הבצק עוד כמה דקות טובות. העבירו להתפחה בקערה משומנת במקום חמים.
כשתקחו את קערת הבצק התפוח לידכם נשמו עמוק את הניחוח המתוק והחם של שמרים בעבודתם. שווה כל שאיפה.
![]() |
בזמן שהבצק נח מערבבים יחד את מלית הגבינה. מערבבים היטב בקערה בינונית את המרכיבים למילוי.
לאחר הכפלת נפח הבצק-
♢ קורעים פיסות קטנות מהבצק ומגלגלים לכדורים יפים. מניחים את הכדורים על תבנית מרופדת בנייר אפייה.
♢ מכסים בניילונית או מגבת (אני אוהבת לכסות בחיתול בד לבן) ומניחים להתפחה של כחצי שעה.
![]() |
♢ מחוללים את הכדורים-
המטרה שלנו היא לא לפנצ’ר את הגלגלים (חלילה!) אלא לייצר חלל גדול בתוך מעטפת תפוחה, כזה שיוכל להכיל הרבה מתערובת הגבינה הנפלאה.
עבדו בהתחלה בזהירות ובהדרגה תפסו את המיומנות.
כך עושים: נועצים אגודל במרכז הכדור ויוצרים שקע עמוק. דוחפים שתי אצבעות אל תוך השקע ומרחיבים את הדפנות באופן שווה ובעדינות. משתדלים להשאיר את הדפנות שמנמנות ככל האפשר.
![]() |
מעבירים את הגלגל לידיים, תוחבים את האגודלים אל מרכז הגלגל, מגלגלים אותו בין האצבעות ומרחיבים בעדינות את הפתח.
מניחים בזהירות חזרה על התבנית.
![]() |
לאחר פתיחת כל הכדורים והפיכתם לגלגלים ממלאים בעזרת כף את החללים במילוי.
ממתינים דקות ספורות בהן הבצק ינוח מעט מהמניפולציות שעבר וישיג עוד טיפה נפח.
![]() |
אופים כחצי שעה ב 175-180 מעלות עד קבלת מראה שזוף ויפה.
מוציאים מהתנור, מצננים דקות אחדות.
לפני ההגשה זורים מעט אבקת סוכר, ככה בשביל להדגיש את הצבעוניות שבמונוכרום.
![]() |
![]() |
קפה ומאפה, רגליים למעלה לסיום שבת משפחתית, יותר מזה אנחנו לא צריכים. סופרים לאחור 7 ימים עד לסבב הבא של הגביניות המופלאות הללו- ארוחת ערב שבועות.
כמו תמיד, תשאירו עקבות, ספרו שהייתם כאן, נתונים סטטיסטיים זה ממש יופי אבל אנשים זה שווה פי אלף!
** תוספת מאוחרת- ערב שבועות אחר, אותו המתכון בשלוש צמות ארוכות **
וואוו, נראה מדהים! חייבת לנסות לשבועות! אנחנו מארחים ואף אחד אחר לא טבעוני. אני מתה להוכיח להם שאני לא מסכנה בלי מוצרי חלב ובייצים. עדי
עדי יקרה,
אני מבטיחה לך שאף אחד לא יחשוד לרגע שאין בגביניות המקסימות הללו אף לא רכיב אחד מהחי 🙂
שיהיה לך חג שמח, ממש.
וכמובן שאשמח אם תבואי לספר איך יצא 🙂
היי שירה,
אפשר להוסיף קורט מלח, בטוח לא יזיק 🙂
סליחה על הבורות – באיזה טמפ' לאפות? ו… מה אפשר לשים במקום סולת?
היי מיכל, האפייה היא בטמפרטורה רגילה ונפוצה לשמרים, 175-180 מעלות.
מיד מוסיפה גם במתכון.
הסולת תפקידה להפוך את התערובת לפחות נוזלית ויותר יציבה.
אפשר, אך לא ניסיתי, להחליף בכף – כף וחצי פירורי לחם או כף קורנפלור שמערבבים בנפרד בכדי שלא יהיו גושים ואז מצרפים ליתרת התערובת.
אגייס את המתכון ל״במקום סופגניות״ לחנוכה.
רעיום מעולה, יכול לגמרי להחשב טוויסט על סופגנית 🙂
היי עינת, יש לי את כל המרכיבים בבית חוץ מסולת.. עד כמה היא הכרחית ובמה אפשר להחליף אותה?
היי אורלי,
הסולת מטרתה לספוג מעט את הנוזלים ותהפוך את המילוי ליציב יותר.
את יכולה להחליף בכף קורנפלור, רק ערבבי בהדרגה לתוכו את יתר החומרים כדי לוודא שלא יהיו גושים.
היי עינת,
האם הקפאה של הגביניות תפגום בהן?
תודה
היי גאיה,
כן, אפשר להקפיא. הכניסי את את הגביניות מיד כשהן מתקררות אך עדיין טריות.
להפשרה- הוציאי את הגביניות מהמקפיא לטמפרטורת החדר כך שיפשירו לאט בעצמן.
אפשר לעשות חימום קל בתנור לפני ההגשה, לא הכרחי.
בהצלחה 🙂
עינת.
הייתי טועמת בשמחה.
ספק גדול אם אנסה להכין… יותר מדי דברים במתכון לא זמינים לי או שכלל לא שמעתי עליהם (טופופטי??)..
♥♥♥
ככה זה אצלנו הטבעונים 😉
הבטחתי ולכן אקיים! ה-סופגניות שלנו השנה. מקווה שישארו קצת עד שיגיעו האורחים.
בהצלחה!! מקווה שהיה שמח! 🙂