גביניות כדוריות טבעוניות שמיימיות

ככל שאני מעמיקה אל תוך הטבעונות תחושת ההתפשרות הקולינרית הולכת ומתפוגגת. אם בתחילה היה ממש לא ברור איך מסתדרים בלי ובלי ובלי, בהדרגה מגלים את השפע ואת מבחר האפשרויות. היכולת ליצר גביניות משובחות היא עוד נקודת השג בדרך הזו. בשיטוטי בפינטרסט גילתי מאפה שפשוט שבה את ליבי בצורתו. חיטטתי עוד קצת וגילתי שמקורו בצ’כיה וסלובקיה, אך התפשט בהצלחה בארה”ב. מקור השם קולאצ’ (kolache) הוא מהמילה kolo, גלגל, שניתן לו על שום צורתו. הקולאצ’ מולא במבחר של מילויים פירותיים מעניינים והיה חלק ממנהגי הכיבוד והמסורת בחתונות במרכז אירופה. היום המאפה מוכר ומקובל בארה”ב, ובערים שונות בארה”ב מקיימים את יום הקולאצ’ בו עורכים את פסטיבל הקולאצ’ ומגישים בו מבחר של מאפי גלגל כאלה בכל מיני מילויים. הקולאצ’ גירה לי את בלוטות הרוק ואתגר את בלוטות העשיה ובהשראת אותו צילום שצד את עיני לרגע פיתחתי את המתכון הזה.
יצאו מאפים משגעים, כיס בצק קליל ואוורירי, בתוכו מלית של גבינה מעודנת מתובלת בעדינות בגרד לימונים. אף לא טבעוני לא יצליח לנחש שאין בגביניות הנפלאות הללו אף רכיב מהחי. ברור שאצלנו הן יככבו על שולחן החג בשבועות.

הוראות להכנת 25 גביניות קולאצ’ נפלאות (או 3 צמות ארוכות)
לבצק
♢  5 כוסות קמח רגיל

♢  כף שמרים יבשים

♢  3 כפות סוכר קנים או לבן

♢  1/4 כוס שמן

♢  כף גרד לימון

♢  1/4 כוס רסק תפוחים

♢  כוס ורבע מים חמימים

למילוי
♢  2 גביעים של גבינה לבנה טבעונית (סהכ 500 גרם)

(אם הגבינה מוצקה אפשר למהול אותה במעט חלב שקדים או סויה)

♢  גרד לימון לפי טעם

♢  4-5 כפות סוכר

כך עושים
{מי מכם שכבר אפה את מתכוני השמרים כאן בבלוג- צמה במילוי שקדים, סינמון רול עצום, פוקאצ’ת גומות, חלת כדורים, לחם שכבות במילוי פסטו זיתים, מדקלם כבר את הוראות ההכנה. אני מודה שהן חוזרות על עצמן די בדיוק, כי מה שעובד פשוט עובד}

♢ ראשית מנפים את הקמח לתוך קערת המערבל. שלב זה הכרחי ליצירת בצק אוורירי ותפוח.

♢ מוסיפים אל תוך קערת המערבל את יתר החומרים ומפעילים את המערבל עם וו הלישה. תוך כשתי דקות הכדור יתחיל להווצר. אם אתם רואים שהבצק לא החל להתכדרר והוא נראה מרוח על דפנות הקערה מוסיפים כף קמח ועוד כף, ממתינים כמה שניות וצופים בהתכדררותו.

♢ מניחים למערבל לעבוד כשמונה דקות על המהירות האיטית ביותר. הבצק יהיה רך, גמיש, לא יבש ולא דביק מידי.

♢ מעבירים את הבצק לקערה משומנת קלות והפכו אותו בתוכה כך שהבצק ישומן מכל צדדיו. מכסים את הקערה בניילון נצמד ומעבירים להתפחה של כ 45 דקות במקום חמים. הבצק יכפיל את נפחו.

אם אין לכם מערבל, נפו את הקמח לתוך קערה גדולה, ואחריו את יתר החומרים היבשים. ערבבו יחד בכף והוסיפו את הרטובים. לושו את החומרים עד יצירה של גוש בצק. עברו לשיש מקומח ממש טיפה ולושו את הבצק עוד כמה דקות טובות. העבירו להתפחה בקערה משומנת במקום חמים.

כשתקחו את קערת הבצק התפוח לידכם נשמו עמוק את הניחוח המתוק והחם של שמרים בעבודתם. שווה כל שאיפה.

 

 

בזמן שהבצק נח מערבבים יחד את מלית הגבינה. מערבבים היטב בקערה בינונית את המרכיבים למילוי.

לאחר הכפלת נפח הבצק-
♢ קורעים פיסות קטנות מהבצק ומגלגלים לכדורים יפים. מניחים את הכדורים על תבנית מרופדת בנייר אפייה.
♢ מכסים בניילונית או מגבת (אני אוהבת לכסות בחיתול בד לבן) ומניחים להתפחה של כחצי שעה.

 

♢  מחוללים את הכדורים-
המטרה שלנו היא לא לפנצ’ר את הגלגלים (חלילה!) אלא לייצר חלל גדול בתוך מעטפת תפוחה, כזה שיוכל להכיל הרבה מתערובת הגבינה הנפלאה.
עבדו בהתחלה בזהירות ובהדרגה תפסו את המיומנות.
כך עושים: נועצים אגודל במרכז הכדור ויוצרים שקע עמוק. דוחפים שתי אצבעות אל תוך השקע ומרחיבים את הדפנות באופן שווה ובעדינות. משתדלים להשאיר את הדפנות שמנמנות ככל האפשר.

 

 

מעבירים את הגלגל לידיים, תוחבים את האגודלים אל מרכז הגלגל, מגלגלים אותו בין האצבעות ומרחיבים בעדינות את הפתח.
מניחים בזהירות חזרה על התבנית.

 

 

לאחר פתיחת כל הכדורים והפיכתם לגלגלים ממלאים בעזרת כף את החללים במילוי.
ממתינים דקות ספורות בהן הבצק ינוח מעט מהמניפולציות שעבר וישיג עוד טיפה נפח.

 

 

אופים כחצי שעה ב 175-180 מעלות עד קבלת מראה שזוף ויפה.
מוציאים מהתנור, מצננים דקות אחדות.
לפני ההגשה זורים מעט אבקת סוכר, ככה בשביל להדגיש את הצבעוניות שבמונוכרום.

 

 

קפה ומאפה, רגליים למעלה לסיום שבת משפחתית, יותר מזה אנחנו לא צריכים. סופרים לאחור 7 ימים עד לסבב הבא של הגביניות המופלאות הללו- ארוחת ערב שבועות.
כמו תמיד, תשאירו עקבות, ספרו שהייתם כאן, נתונים סטטיסטיים זה ממש יופי אבל אנשים זה שווה פי אלף!

** תוספת מאוחרת- ערב שבועות אחר, אותו המתכון בשלוש צמות ארוכות **

צמת שמרים טבעונית עם גבינה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *