שולחן ערוך- הפקת סדר פסח אישי, מרגש וטבעוני

ההתלהבות העצומה בקרב חברי לפייסלנד מן השלבים השונים בהם שיתפתי לאורך הכנת ליל הסדר לגמרי הפתיעה אותי. אפשר לומר שממש רגשה אותי. במיוחד נגע לליבי השיח שנוצר בקרב חברי לקבוצה המצויינת בישול טבעוני. היו אינסוף תגובות והמון המון מחמאות על סידור השולחן ועל הפקת סדר טבעוני מלא. נשאלתי רבות על הרכב התפריט, על העיצוב ועל ההתארגנות לקראת. הבטחתי לפרט, אז הנה אני כאן בפוסט אפטר פארטי. מוזמנים 🙂

ראשית, סידור שולחן הסדר וחלל הבית.
השתוקקתי ליצור שולחן חגיגי, רך ורומנטי. רציתי שכל מי שיכנס ויהיה נוכח ירגיש שהוא חלק מחלל מיוחד, בתוך סוג של קסם.
כמו בכל פרויקט יצירתי, התחלתי בהגדרת פלטת הצבעים. הירוק שבכלי האוכל (הסרביס מהחתונה, כן כן) הכתיב את הצבע ולצידו לבן נצחי וקלאסי.
בתפיסת העיצוב שלי בדרך כלל מה שמוביל אותי זה פתרונות יצירתיים מחומרים זמינים, שלאו
דווקא יש צפיה שיופיעו בזמן ובמקום הזה, ומסגרת תקציב הגיוני. תכל'ס אני לא רואה שום
הגיון להשתגע בהוצאות מטורפות עבור לערב אחד. לי לפחות זה נראה סוג של קונספירציה של
הרשתות והחנויות.
תאורה תחתית לשולחן-
בפוסט הקודם סיפרתי לכם על תוכניותי לעיצוב השולחן. יצרתי תאורה תחתית ע"י הצמדה של גרלינדת נורות קטנות שרכשתי ברשת מחסני תאורה ב 49 ש"ח. השולחן שלנו גדול, ולכן נזקקתי לשתי שרשראות של 50 נורות כל אחת. את השרשראות הצמדתי סביב השולחן בעזרת פיסות של דבק נייר, במין קשתות רפויות שכאלה. עמרי שלי הצמיד את הכבל לרצפה בקטע שבין השולחן ועד השקע כדי למנוע אסונות, בסטנדרט של כנס מכובד לדבריו.

 

המפה
בכדי לחזק את אפקט התאורה ואת הרומנטיות של השולחן תפרתי מפה ששוליה עשויים בד שיפון רך. הבד החצי שקוף הפך את נקודות האור לכתמים רכים. בשעות הערב הכבל השחור והמכוער נעלם כמעט לגמרי ונקודות האור קפצו לעין ברוך. בסיס המפה הוא בד פשתן עבה שחתכתי במידות השולחן. בד השיפון הוצמד מסביב אחרי שכווץ לכפלים בכדי ליצור נפילה יפה ונפח. בתפר שבין הבסיס לשוליים הצמדתי סרט תחרה בעזרת דבק גוטרמן.

 

בד פשתן, אורגנזה ותחרה לאוירה רומנטית

 

{ הערת אגב על נקיון המפה- כי היה לי חשוב שתשמר. על כתמי החלב מהנרות שפכתי מים רותחים, מקומית ובעדינות. את כל כתמי התירוש, היין והרטבים שפשפנו בסנו אוקסיג'ן מהול במים בעזרת מברשת. מכונת הכביסה עשתה את העבודה ולא נותר עליה זכר לארוחה. }

 

הפרחים
פרחי גיבסנית, אחד הפרחים האהובים עלי. הוא אמנם פשוט אבל כל כך חגיגי!

 

צרור ענפי גיבסנית ממתין לסידור

 

קניתי בחנות הפרחים 16 ענפים של גיבסנית שעלו לי יחד 40 ש"ח והם עשו את העבודה, ובגדול.
את העששיות המקסימות שכאן רכשתי לפני כשנתיים בפרחי תבור בכפר ויתקין והן משמשות אותי לארוח בכל החגים השווים- בסוכות הן דולקות ומקשטות את הסוכה, בחנוכה דולקות סביב הבית ועל חומת הכניסה כעששיות, בימי ההולדת שלנו (בגינה בקיץ) נתלות על העצים. הפעם השתמשתי הבן בתור אגרטלים.

 

סידורי פרחים נמוכים

 

פיזרתי סידורים קטנים על ספי החלונות ועל השולחנות.

 

גיבסניות בבקבוקי זכוכית

 

סידרתי ענפי גיבסנית בבקבוקי זכוכית, בצנצנות ובעששיות ובכלים לבנים שרכשתי בחנות מוצרים למסיבות מקומית בסכום פעוט.

 

 

מרכז השולחן
אחד החלקים הכי מושקעים בארוחות המשפחתיות בבית של אמא הוא השולחן. חג או לא חג, תמיד יש מפה יפה, חבקי מפיות, סידורי פרחים ונרות. לדעתי יש לאמא כמות של מפות הדומה לכמות הנעלים (וזה לא מעט!). ללא ספק ירשתי ממנה את אהבת סידור השולחן. אחרי הכל, אנחנו תקועים סביב השולחן שעות לאורך הסדר, אז לפחות שיהיה יפה לנו בעין.
מרכז השולחן הורכב מזרי גיבסנית נמוכים ומ"צלינדרים" המשמשים בדרך כלל בתור אגרטלי פרחים. הנחתי את הצלינדרים הפוך ועליהם הנחתי נרות לבנים נמוכים. הבדלי הגובה של הצילינדרים יצרו הררכיה מעניינת.
יצא מקסים, באמת, לדעתי הרבה הרבה יותר יפה מאשר בצילום!

 

מרכז שולחן ארוך בו משולבים פרחים נמוכים ונרות מוגבהים

 

כדורי נייר
אלה כדורי נייר שמצאתי בחנות מקומית לצרכי מסיבות. הכדורים מגיעים סגורים ומקופלים. פותחים אותם ומפרידים את העלים וכך מעניקים להם כדוריות ונפח. 3 כדורים עלו 48 ש"ח.
הכדורים נתלו במעבר שבין הדלת לחלל המרכזי כך שצריך לעבור דרכם, מתחתם.

 

כדורי נייר

 

נרות
לקראת בוא האורחים הדלקנו את הנרות שעל השולחן ונרות אוירה על ספי החלונות סביב הבית.
קונוסים חג אביב שמח
אלה קבצים שעיצבתי והעלתי להדפסה עצמית מתוך הבלוג שלי, בפוסט הזה.
הקונוסים חיכו לסועדים על השולחן, בתוכם היה חבוי משהו לנשנש- אגוזים מתובלים וקלויים שהכנתי למבוגרים ותפזורת מתוקים לילדים. התכולה נעטפה בשקית צלופן שנעטפה בפיסת בד טול ונקשרה בסרט.

 

תשומת לב אישית על הצלחת

 

בנוסף, השתמשתי בקונוסים לקישוט הבית במקומות אסרטגיים.

 

 

התפריט
כשמסתכלים לאחור, ככה על כל החיים עד רגע זה- השינוי הכי משמעותי שעשינו עמרי שלי ואני היה המעבר לטבעונות. בליל הבחירות הקודמות, לפני שנתיים פלוס העברנו את ההמתנה לתוצאות הבחירות בצפיה בכתבות על התעשיה. למחרת העברנו את תכולת המקפיא להורי והתחלנו, דרך הרגלים ללמוד להאכיל את כל בני המשפחה. שינוי שני, מינורי בהרבה אך בהחלט מורגש היה לפני כשבועיים, כשהסתבר שבכורי, שסבל מאינספור מגרנות וצינון מתמשך ומטריד משך חודשים רצופים, ככל הנראה רגיש לגלוטן. על אף שבדיקות הדם לא הראו על רגישות כזו, בעצת נטורופטית התחלתי להכיר את המטבח ללא גלוטן, מה שהביא לשיפור משמעותי והטבה גדולה. סופסוף הילד החל לנשום.
התפריט היה מורכב מאוסף של מנות טבעוניות משובחות, שבבסיסן ירקות עונתיים ודגנים, וללא גלוטן.החלק המורכז היה התכנון, כמו שאמא אומרת, ברגע שיודעים מה, האיך הוא הקטע הקל. יצרתי טבלה נוחה ומסודרת, בתוכה היו הקישורים וההפניות למתכונים. בהמשך, משמאל רשימת הקניות- מכולת, ירקות וכולי.

 

סדר פסח 2015, תפריט טבעוני שלם

 

המנות

חרוסת
כמנהג סבתי שאהבתי מאוד שזכור לי מילדותי יצקתי על צלחת חגיגית קטנה ומוגבהת על רגל סילאן ואגוזים שבורים לחתיכות גדולות בתכוה טבלו את המצה.

פטה כאילו כבד וריבת בצלים-
מדהים, משכנע, משובח (אם אבא לקח קופסא הבית זה אומר הכל!),  מ siv-food.

 

פטה כמו כבד וריבת בצל סגול

 

מרק קובה חמוסטה
מרק נפלא, המורכב משפע של ירקות עונתיים ותיבול חמצמץ, לקוח מכאן, מהבלוג המצוין של לימור ליניאדו תירוש, בישול מקומי. את קציצות הקובה המפיעות כאן טבענתי והכנתי אותן ללא סולת, כך שיהיו מתאימות לשולחן הסדר. השתמשתי בתחליף טחון מן הצומח של טבע דלי המגיע בגליל. הוא היה אידיאלי למשימה כיוון שהוא לח ולא פירורי ואפשר ללוש אותו לתוך מעטפת הקובה וגם לשלב אותו במילוי. חסרונו הוא שיש בו סייטן- משמע גלוטן. שיניתי את הרכיבים של המעטפת כך שיתאים לפסח לפי המתכון של אבי ג'אן-לוי מהבלוג אומנות בטבעונות. בסופו של דבר יש כאן מין מיקס של שני המתכונים.

 

תחתיות ארטישוק ממולאות
מנה נפלאה שאילתרתי ואחזור עליה שוב, אין לי ספק.
הפשרתי תחתיות ארטישוק קפואות הפשרה ארוכה וסבלנית.
בסיר שטוח טיגנתי בצל בשמן זית. הוספתי קוביות קטנטנות של שורש סלרי גדול והמשכתי לטגן. תיבלתי בפפריקה מעושנת, מלח ופלפל. לאחר ריכוך הוספתי שפע של מין לימון ומעט מים. הכנסתי פנימה את התחתיות לבישול של כחצי שעה בסיר מכוסה וסגור. חשוב שהתחתיות תהינה מכוסות ושהרוטב לא יהיה דליל. לאחר הקירור הוצאתי את התחתיות מתוך הרוטב והנחתי בתבנית חסינת חום.
הכנתי את המילוי שכאן, באתר תיאבון בריא, אך כדי להתאים לפסח ולאוכל גלוטן שלי הכנתי אותן ללא שיבולת השועל, פירורי הלחם והמים. למעשה רק תערובת של אורז לבן ואדום, בצל ופטריות בטיגון ארוך ותבלינים.
מילאתי את התחתיות בקציצות.

 

תחתיות ארטישוק ממולאות שהוגשו ברוטב של שורש סלרי ולימון

 

העברתי לאפיה של חצי שעה ב 180 מעלות, הוצאתי מהתנור, מזגתי את הרוטב (זהירות, לא לפרק את הקציצות) והחזרתי לחצי שעה של אפיה. יצא נפלא!

 

קבאב פטריות
מאותו המילוי של תחתיות הארטישוק יצרתי קבאבים קטנים, במחשבה על הילדים שאולי יעדיפו ללא רוטב. הקציצות מאוד מתאימות להגשה עם טחינה.

 

ירקות קלויים של אורנה ואלה
מתכון נפלא, מעין גיבץ' עדכני ועשיר שמוקפץ, א"כ מבושל ברוטב וא"כ נאפה ומוגש את מצע של אורז לבן ואורז בר. בהגשה זורים על הירקות גרעיני דלעת קלויים.
המתכון מופיע בספר הבישול של אורנה ואלה וגם מסתובב ברשת.

 

תפוחי אדמה זעירים קלויים
תפו"א שאופים בתנור ויוצאים פריכים מבחוץ ורכים מבפנים וממש פשוטים להכנה. חותכים כל תפוא לחצי לאורכו, חורצים כל חצי בשתי וערב (על הצד החתוך. הקליפה נשארת שלמה). מכניסים לקערה ומתבלים במלח, פלפל שחור גרוס, אבקת שום, פפריקה מעושנת (או תבלינים אחרים שאוהבים) ומטפטפים שמן זית. מניחים בתבנית המתאימה לאפיה ולהגש, אופים ב 200 מעלות עד עד שמתרכך. הופכים ואופים במצב גריל עד הזהבה.

עוד במנות העיקריות- ירקות ממולאים נפלאים שאמא הכינה (מתכון של בית הקפה "מקום בלב" ברעננה שהופיע לפני מספר ימים בעיתון), סלט שורשים נפלא והסלט הבלתי מנוצח של גזר ופקאנים מסוכרים.

דיירת החצר הקטנה שלנו התחילה לחוש באוירת החג כבר בשלב ההכנות ונהנתה ממגוון הגודיז שקיבלה- זנבות שעועית ירוקה, קליפות גזר, עלי סלרי ופטרוזילה ועוד מבחר של ירקות טריים ומובחרים 🙂

 

 

בגזרת המתוקים, הכנתי שלושה-

פאי לימון אדיר, שהכנתי במדויק לפי המתכון של נופר מהבלוג לא על החסה לבדה, וכדי להתאים לרגיש לגלוטן החלפתי את פירורי המצה בחצי כוס מינוס של קמח אורז, תפוחי אדמה וקורנפלור (מה שהיה בבית). את השכבה העליונה- קצפת וניל, הזלפתי ככה שושנים שושנים. יצא רב רושם. הפאי נפלא, נחתך מושלם וטעים גם ביום שלמחרת.

 

מלבי משגע ולצידו רוטב דובדבנים
הוגש בצנצנות אישיות קטנות מעוטרות בסרט. המתכון המצוין, אחד לאחד מאתר נענע 10.

 

מלאבי בצנצנות אישיות

 

מוס שוקולד תפוז
קליל, מצוין להכנה, הצלחה בטוחה. שמרתי על היחסים של אורלי מהבלוג זה בריא רק הכפלתי והוספתי גרד דק מתפוז שלם, ככה שתהיה פרידה מכובדת מהפרי הנהדר הזה עד החורף הבא.

 

מוס שוקולד תפוז בכלים אישיים

 

שתיה
היה ברור לי שלשולחן מושקע ואסתטי לא מכניסים בקבוקים ממותגים. לשמחתי, משפתחי לא מורגלת בשתיית תוססים למינהם. על השולחן היו בקבוקי תירוש אישיים, משקה הבית המעולה שלנו, ומים קרים בבקבוקי זכוכית.

 

תירוש בכוונה אישית
לילדים הכנתי בקבוקי תירוש אישיים. מזגתי לבקבוקים את התירוש, פקקתי, הנחתי מעל מפית דוילי קטנה (מפית של נייר תחרה), קשרתי בחוט איכרים והדבקתי מדבקות בסגנון סקראבל אותן עיצבתי וניתנות לרכישה כאן.

 

בקבוק אישי גם לאליהו

 

סיידר תפוחים קר
השתמשתי בתערובת מוצלחת חליטת תפוחים שיש בעדן טבע מרקט. שמים בקנקן כפות אחדות של חליטה. מוזגים ככוס מים רותחים ונותנים לעניינים לעמוד עד מיצוי. מוספים תרכיז סיידר תפוחים ומים ומכניסים לקירור. לקראת ההגשה זורקים פנימה פרוסות לימונים אחדות.

עד כאן סדר פסח, מי שאוהב לעשות יצירתיים לבד או שמחפש מתכונים טובים שלי (טבעוניים!) מוזמן לכאן.
מאחלת לכולם המשך של חג, חופש ומנוחה,

עוד פוסטים מעניינים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *