זה התחיל בזר מהמם, גדול ונדיב של קורנית שראיתי במקרר עשבי התבלין והמשיך בזיתי קָלמָטָה טבעיים ומשובחים המיובאים מיוון אותם רכשתי בקואופרטיב האורגני הקהילתי שלנו (הסבר בסוף הפוסט) השילוב בינהם זעק. היה לי ברור שהם חייבים להתאחד ולהאפות יחד בתוך מאפה שחום וטרי ושהיעוד והמימוש שלהם הוא בתוך לחמניות כפריות משובחות.
הקורנית היא עשב תבלין יבש יחסית הנשמר לאורך זמן במקרר. אם תעטפו אותו בריבוע של נייר סופג ותכניסו אותו לשקית סנדביצ’ים, תוכלו להשתמש בו למשך שבועיים ואף שלושה שבועות, לשלב במאפים כמו ככרות הלחם הקטנים האלה, רטבי פסטה, מרקים ורוטב פיצה. זהו צמח תבלין שניתן לגדל בקלות בעציץ בגינה או על סף חלון המטבח. הוא ישגשג כל עוד יקבל קרני שמש חמימות וכמויות מים מתונות.
זיתי הקלמטה, הם זן של זיתים שחורים-סגולים, שמקורם באיזור קָלמָטָה ביוון. הם בשרניים יחסית ומעולים לשילוב לצד גבינות ומאפים. אלה הנמכרים בקואופרטיב שלנו נמכרים באריזה של קילו במחיר ממש משתלם. לאחר הפתיחה אני מעבירה אותם לצנצנת גדולה והם משמשים אותנו לשילוב בקיש אנטיפסטי, לטוסטים לכריכים, לפיצות ופוקצ’ות ביתיות.
ראו כאן כמה הם מושלמים יחד, הקורנית וזיתי הקלמטה….
אז… חשקתי לצרפם יחד לפלוטים של שמרים. יצא משגע. המתכון לפניכם.
מה שתצטרכו (לכ 10-12 פלוטים)
◇ 500 גרם קמח מנופה (תערובת הקמחים האהובה עלי: קמח לבן וקמח כוסמין מלא, 50/50) ממליצה על קמח הכוסמין המלא של מנחת הארץ, עדין ומעולה
◇ כף שמרים יבשים
◇ כפית מלח
◇ 1/2 כפית סוכר קנים
◇ 1/2 כוס שמן זית איכותי
◇ ענף או שניים של קורנית
◇ כוס + 3 כפות של מים חמימים
◇ חופן זיתי קלמטה קצוצים גס או זיתים מזן אחר שאוהבים
כך עושים
◇ מנפים את הקמחים אל תוך קערת המערבל. אם אתם משלבים את קמח הכוסמין הנהדר, יתכן ובסיום הניפוי ישארו לכם במנפה קליפות קטנטנות. צרפו אותן לקמח שבקערה.
◇ הוסיפו את השמרים, המלח, שמן הזית, המים החמימים והזיתים הקצוצים אל קערת המערבל. הפרידו את העלעלים הקטנים של הקורנית מענפיה על ידי שפשוף הענף נגד כיוון הצמיחה שלו. בענפי הקורנית עצם לא נשתמש.
◇ הפעילו את המערבל כשמותקן עליו וו הלישה במהירות הנמוכה ביותר. החומרים יתערבבו יחד, ובהדרגה יהפכו לכדור בצק. אם הבצק נראה ממש דביק ולא מתגבש הוסיפו כף ועוד כף קמח.
הניחו למערבל לעבוד במהירות האיטית ביותר כשמונה דקות. הוציאו את הבצק מהקערה. אם הוא דביק הניחו אותו על משטח מקומח ממש קלות, הפכו שוב ושוב פעמים אחדות.
◇ קחו קערה בינונית, מזגו לקרקעיתה טיפ טיפה של שמן זית. הניחו עליה הבצק והפכו פעם פעמיים כך שישומן מכל צדדיו. שכבת השמן הדקה תמנע מהבצק להתייבש זמן התפיחה.
עטפו בניילון נצמד או במגבת (קחו בחשבון שהבצק יעלה, ושלא ידבק אל הכיסוי). התפיחו כשעה עד במקום חמים עד שהבצק יכפיל את נפחו.
אם אין מערבל בבית, ערבבו את החומרים יחד בקערה עד יצירת כדור בצק ולאחר מכן עברו ללישה טובה של כמה דקות טובות על השיש.
◇ לאחר ההתפחה חלקו את הפלוטים ל 10-12 כדורים שווים וגלגלו כל אחד מהם לנקניק. העבירו לתבנית מרודדת בנייר אפיה, תוך שמירה על ריווח לבל יתחברו. כסו במגבת והניחו לתפיחה של כ 40 דקות במקום חמים.
◇ אם יש לכם מרססת מים קטנה (בקבוק ספריי קטן ונקי שניתן לרכוש בפארמים) התיזו מעל מים על הפלוטים ממש שניה לפני האפיה. אפשרות אחרת היא למרוח מעט מים בעזרת מברשת אפיה. הרטבת פני הפלוטים תיצור קרום קשה וקריספי. אפיה ללא הרטבה תיצור פלוטים עם מעטה רך יותר, בדומה ללחמניות, גם זה נחמד.
◇ הכניסו את הפלוטים לתנור בחום של 180 מעלות ואפו כ 15-20 דקות עד הזהבה-השחמה.
הפלוטים נפלאים כשהם טריים, לצד ממרחים טעימים לארוחת בוקר טובה, טבולים ברוטב של סלט ירקות טרי.
את אלה שלא גומרים אורזים בעודם טריים אך לא חמים ומקפיאים.
יבוא יום והם ימלאו את החללים הקטנים בבטן רעבה לצד מרק ירקות מהביל של סתיו.
◇◇◇◇◇◇
ומהו הקואופרטיב שלנו?
מדובר בארטישוק, מיזם קהילתי מקסים הפעיל כרגע באזור השרון בלבד. אנחנו קבוצה של אנשים פרטיים שחברנו יחד לקניית מזון בריא במחיר אפשרי. יחד אנו רוכשים סחורה ממגדלים וספקים של מוצרים אורגניים טבעיים, טריים ואיכותיים (ירקות ופירות, קטניות, קמחים, פירות יבשים ואגוזים, ממרחים, שמנים ועוד) באופן ישיר וכך מוזילים עלויות. אם הערכים של תזונה בריאה ומודעת וצרכנות נבונה חשובים לכם אך גם ערכים של חברות, קיימות, התנדבות וקהילתיות- שווה לכם לבדוק ואולי להצטרף אלינו. קהילת ארטישוק נמצאת בצמיחה וכעת קולטת שותפים חדשים. מוזמנים בשמחה ♥