גוֹמבוֹץ טבעוני- כופתאות גבינה נפלאות

השבוע תקפו אותי געגועים לסבתא ההונגריה שמעולם לא הייתה לי. סבתא רכה ומחבקת, עם חזה רך וחמים שאפשר לנוח עליו, עם מבטא הונגרי כבד. סבתא שמכינה כופתאות גבינה עגולות ומושלמות, מניחה אותן בצלוחית זכוכית קטנה עם קצת ריבה ביתית ותלולית של שמנת חמוצה. סבתא שלא שוכחת את הכפית הקטנה, בגודל כף יד של ילדה, שיהיה לי נוח. אוקיי אז מה אם סבתא הונגריה אף פעם לא הייתה לי. אני מסוגלת לדמיין אחת כזו ואפילו להכין גומבוצים משובחים. טבעוניים, ברור.

 

הגוֹמבוֹצים (Gombotz) אלו כופתאות מקסימות, עדינות מאוד בטעמן, כמעט לא מתוקות, שמחביאות הפתעה קטנה במרכזן. הגומבוצים מוגשים לאחר שטבלו בתערובת של פירורי לחם קלויים, סוכר וקינמון, מככבים בארוחות שבועות של יהודים ממוצא הונגרי, כקינוח או כמנת ביניים קטנה ומפנקת בפני עצמה.

הבצק של הגומבוצים קליל למדי עדין ורך והוא מתקשה מעט בבישול. ממליצה לטרוח ולהשיג את הטופו קדיתא המצוין, שנעשה בפעל ביתי קטן. הוא רך יחסית וטעמו מאוד עדין ולא דומה לטופו התעשיתי.

 

DSC_7960

 

מה שנצטרך להכנת כ 28 כופתאות

2 תפוחי אדמה גדולים יפים ומוצקים

1 חפיסה (300 גרם) טופו קדיתא (אם אין אז נסתפק בטופו משי).

קורט מלח

3 כפות שטוחות קמח

כ 3 כפות סולת + סולת לפי צורך

למילוי: דובדבנים טריים מגולענים, משמש טרי או שזיפים מיובשים, או- דובדבנים משומרים מסוננים, או- ריבת פובידל או ריבת משמשים שהוקפאו מעט כדי שיהיה יותר קל לעבוד איתן.

 

DSC_7869

 

לציפוי

כוס פירורי פירורי לחם

כפית קינמון

1 כף שמן קוקוס

2 כפות סוכר חום

 

כך עושים

קולפים את תפוחי האדמה, חותכים לקוביות ומבשלים עד ריכוך. מעבירים למסננת ומשאירים כשעה עד שיהיו יבשים לגמרי.

מעבירים למעבד מזון את תפוחי האדמה, את הטופו וקורט מלח. טוחנים למחית אחידה.

מפסיקים את פעולת המעבד ומוסיפים את הקמח ו 2-3 כפות הסולת. מפרידים את המחית מדפנות המעבד בעזרת לקקן. התערובת אמורה להיות דביקה עדיין אך מסוגלת להתגבש לגוש.

מפזרים מעט סולת על שולחן העבודה ומעבירים את הבצק לשיש. הופכים בתנועות קלות פעמים אחדות את הבצק כך שיתכסה המעטה סולת.

שימו לב- הבצק צריך להיות רך לכן על תעמיסו עליו סולת מעבר למה שהכרחי ליצירת הכדור.

 

DSC_7855

 

פורסים ניילון נצמד על תחתית קערה, מניחים עליו את הבצק ועוטפים בשולי הניילון.

מעבירים למקרר לכשלוש שעות. הבצק יתמצק ויתקשה.

 

DSC_7862

 

בנתיים קולים על מחבת עם מעט שמן קוקוס את פירורי הלחם בתוספת הקינמון עד שיהיו שחמחמים.

בנתיים גם מתחילים בהרתחת המים בסיר רחב.

 

מפזרים מעט סולת על צלחת או על משטח העבודה.

מוציאים את הבצק מהמקרר ובידיים יבשות לחלוטין ומקומחות מעט בסולת נוטלים פיסה קטנה מהבצק. מגלגלים את פיסת הבצק קלות בסולת ומכדררים אותו בעדינות.

 

DSC_7875-001

 

נועצים את האגודל במרכז ויוצרים גומה קטנה, כמו שעושים קובה (!) סבתא עירקית דווקא כן הייתה לי.

 

DSC_7871-001

 

מניחים במרכז דובדבן מגולען או כפית של ריבת שזיפים.

 

DSC_7879

 

סוגרים ומגלגלים קלות בסולת.

 

DSC_7871-001

 

מניחים את הגומבוצים על נייר אפיה.

 

DSC_7892

 

כשהמים רותחים מכניסים לבישול מספר גומבוצים, שלא יהיה להם צפוף ויוכלו לנוע להם במרחב. כדי לשמור על צורתם העגולה מצאתי שנוח להניח בכל פעם אחד על כף ולגלגל אותו בעדינות פנימה לתוך המים.

כעבור דקות אחדות של בישול במים הרותחים הגומבוצים יתחילו לצוף. תנו להם עוד 2-3 דקות והוציאו אותם למסננת. כמו קניידלעך (!) סבתא אשכנזיה דווקא הייתה לי.

אחרי שהגיעו לטמפרטורת החדר, הוסיפו סוכר חום לפירורי הלחם הקלויים וגלגלו את הגומבוצים בתוכם. זה הזמן להחזיר להם בעדינות את הצורה הכדורית.

 

DSC_7899

 

הגומבוצים יתכסו בשכבה עדינה שתהיה טעימה גם בעודה קראנצ’ית וגם כעבור שעות. זה יהיה אחר, אבל טעים.

 

DSC_7907

 

אצלנו אהבו אותם עם ליפתן הדובדבנים המשומרים, ומעט רוטב. הם מעולים גם עם יוגורט חמצמץ וקר וריבה ביתית.

 

DSC_7990

 

כשתנגסו בגומבוץ תגלו את המרכז הסגלגל המשגע.

 

DSC_7996

 

DSC_7918

 

♥♥♥♥♥♥♥♥♥

רוצה להודות לקרמיקאית נפלאה, וגם חברה, יעל בר כשר המוכרת בשמה יעל קיפודים על כלי הקרמיקה הכה עדינים ופוטגניים שהכינה לי בדיוק לפי מידותי. יעל כיירה עבורי סט מהמם של כלים מעודנים, בפלטה של צבעים טבעיים- גוונים של צדפות וים ושפה מעושנת בדיוק כמו שדמיינתי. הקערות שלי כאלה מדוייקות ודקיקות שהן מסתדרות לי כמו בבושקות בארון הכלים. בכל פעם שאני לוקחת את אחד הכלים של יעל כל כך ברור לי שהוכן בהקפדה ובהמון אהבה.

 

DSC_8012

 

 

לאוהבי היצירה וה DIY- אל תפספו את הפוסט על הכנת זרים משגעים לשבועות, במראה עשיר ומלא שמחה.

 

1605_zer4

 

ואם אתם מחפשים מתכון טוב לארוחת החג, הכנתי לכם מקבץ חגיגי, מלא בקישורים מעולים, ככה שיהיה לכם נוח להתמצא בשלל התוכן הרלוונטי בבלוג. כנסו, מוזמנים.

New folder2

המשך של שבוע משובח לכולם

  • הגומבוצים שלך מתוקים למדי וגם ניראים יחסית קלים להכנה.. אני אנסה אותם ולו מפאת הכבוד שיש לי לשם המיוחד גומבוץ וכמובן לכלי הקרמיקה המשגעים שעוטפים אותו בפוסט המזמין שלך! נהדרת את! בתאבון

    • תודה יקרה מצחיק איך התחברת לשם. בן השבע שלי בדיוק אמר לי אמא קחי שלושה גומבוצים תעשי מהם קוּבּוּץ.
      ההכנה קלילה אבל מודה שיש בה מן ההתקשקשות ונדרשת קצת סבלנות.
      לרשותך תמיד לעזרה ❤

  • וכעת גם פה שאת מהממת
    הצילומים מהיפים שראיתי והמילים אני נשארת בלי מילים.
    ממש ממש תודה. זה מרגש ברמות. גם הפרגון המחבק לכלים וגם הגומבוצים האלה והגרסה היפהפיה שלך.
    תודה רבה שוב על צילומים מחוננים. זכיתי <3

    • היי, אפשר. הם טעימים גם חמים וטריים, גם קרים וגם פושרים.
      הייתי מחכה עם הכיסוי בפירורי הלחם ממש לשלב ההגשה. את כל היתר אפשר להכין מראש.
      הופכת אותם כשהם בטמפרטורת החדר בפירורי הלחם ומגישה (אם זה תקני מבחינתכם 🙂 )
      שתהיה שבת שלום 🙂

  • הם נראים מעולה, ממש מתחשק לי להכין כי יש לי טופו משי מאוד איכותי בבית (:

    רק שאלה אחת- האם ניתן להמיר את הסולת?

    • הסולת היא מרכיב חיוני לקבלת המרקם האופייני וספיחת הנוזלים.
      אין לי רעיון לתחליף הולם…
      בהצלחה 🙂

  • וואוו איזה מתכון משגע עינת . אכלתי פעם גומבוץ נדמה לי שלא היה משהו בפנים. זה בטח טעים יותר עם דובדבנים. אני אכין אותו כחלק מהמנה העיקרית בשישי.

  • המתכון הזה נראה ממש מגניב. החלטתי לנסות אותו, הכל לפי המתכון, השתמשתי בטופו משי. הבלילה דרשה יותר קמח ויותר סולת, ואחריי שעתיים במקרר עדיין הייתה מאוד מאוד נוזלית, וגם אחרי הוספה של חצי כוס קמח נוספת עדיין הייתה נוזלית, וגם אחריי הוספה של כמה כפות קונרפלאור…
    אני טבעונית כבר כמה שנים וממש טובה בבישול עם כל המוצרים שקיימים היום בשוק, ולא הולך לפה טופו משי. אולי תלך לפה גבינה טבעונית קשה.
    לסיכום , אני מצטערת אבל זה מתכון לא טוב, שלא עובד. חבל על המאמץ והמצרכים.

    • היי קטיה, אני מצטערת לשמוע שהמתכון לא צלח.
      נשמע שהיו יותר מידי נוזלים. אולי יחד עם תפוחי האדמה נכנסו מים? או עם אריזת הטופו?
      חשוב לסנן את שני אלה היטב.
      אני אישית הכנתי אותו לא פעם ויצא מצוין.
      בכל מקרה- תודה רבה על התגובה,
      עינת.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *