בצל ירוק- אחד הירקות הכיפיים והמתגמלים לגידול, אפשר לגדל אותו ממש כל השנה ודי בקלות, באדנית, בעציץ או ישירות באדמה. זהו ירק נהדר ושימושי ביומיום, עמיד יחסית, אחד שהילדים ממש נהנים לגדל ולטפח. במקרה שלנו, בזכות השותפות של הילדים בגידול (הם משרשירים, עוקבים, שותלים, יוצאים לקטוף מצויידים במספריים כדי לפוך את הסלט למושלם) הירק התחבב עליהם וטעמו נעשה רצוי ולא מאיים 🙂
מיד אחרי המתכון אראה לכם קיצור דרך נהדר.
לכבוד ט”ו בשבט 2016 הכנתי שושני שמרים במילוי בצל ירוק. כן!
זהו מאפה מבצק קליל ועדין, מתובל בבצל ירוק, שמן זית ושומשום.
מה שתצטרכו
♢ 4 כוסות + 3 כפות קמח (קמח פיצה / קמח לבן, או קמח כוסמין מלא, או תערובת של השניים)
♢ כף יפה של שמרים יבשים
♢ 1 כפות שטוחות של סוכר חום
♢ כף שטוחה של מלח
♢ 1/3 כוס שמן זית
♢ כוס ורבע של מים חמימים
♢ צרור גדול ויפה של בצל ירוק, רצוי אורגני- החלק הירוק, ומעט מהמעבר בין הלבן והירוק
♢ שמן זית, שומשום

כך עושים
אל תוך קערת המערבל מנפים את הקמחים. אם אתם משלבים את קמח הכוסמין הנהדר, בסיום הניפוי ישארו לכם במנפה מעט סיבים מהדגן עצמו. צרפו אותם לשאר הקמח. מה שחשוב הוא שהקמח עבר ניפוי ואוורור.
הוסיפו את יתר חומרי הבצק לקערת המערבל.
הפעילו את המערבל עם וו הלישה במהירות הנמוכה ביותר. החומרים יתערבבו יחד, ובהדרגה יהפכו לכדור בצק. אם הבצק נראה ממש דביק ולא מתגבש הוסיפו כף ועוד כף קמח.
הניחו למערבל לעבוד, במהירות האיטית ביותר כשמונה דקות. הוציאו את הבצק מהקערה.
אם הוא דביק הניחו אותו על משטח מקומח ממש קלות, הפכו שוב ושוב פעמים אחדות.
קחו קערה בינונית, מזגו לקרקעיתה טיפה של שמן זית. הניחו עליה הבצק והפכו פעם פעמיים כך שישומן מכל צדדיו. שכבת השמן הדקה תמנע את התייבשות הבצק בזמן ההמתנה.
עטפו בניילון נצמד או במגבת (קחו בחשבון שהבצק יעלה, ושלא ידבק אל הכיסוי). התפיחו כשעה עד שעה וחצי במקום חמים עד שהבצק יכפיל את נפחו.
אין מערבל בבית? ערבבו את החומרים יחד בקערה, א”כ עברו ללישה של כמה דקות ארוכות על השיש.

בנתיים שוטפים היטב את הבצל הירוק. ומניחים לו להתייבש מעט.

מוותרים על ה 5-6 סנטימטרים התחתונים של הבצל הירוק (לא זורקים!)

את היתר פורסים לטבעות.

מחלקים את הבצק שתפח לשני חלקים.
מרדדים כל מחצית למלבן גדול, בגודל של 30 על 20 ס”מ בערך.
מוזגים מעט שמן זית. מפזרים את טבעות הבצל.

מגלגלים לרולדה, פורסים לשושנים בגובה של כ 4 ס”מ.
מניחים במרווח את השושנים בתבנית בקוטר 26, משומנת קלות.

לפני התפיחה השושנים לא ממש ממלאות את התבנית, וישנם חללים.
מכסים את התבנית בניילונית ונותנים לה לנוח במקום חמים כ 30-40 דקות.
כך התבנית תראה לאחר התפיחה, נרגשת, ומרגשת-

מורחים שמן זית בעדינות במברשת. מפזרים שומשום.
אופים בחום של 170 מעלות כ 35-45 דקות, עד השחמה קלה.

בעזרת סכין משחררים את השושנים זו מזו.

מגישים להמונים.

כיצד מגדלים בצל ירוק ממש בקלות?
זוכרים את החלק התחתון של אגד הבצלים, שלא הכנסנו למתכון? מכניסים אותו כמו שהוא למים. אפשר להשאיר את הגומיה, רק שימו לב שהיא לא לוחצת מידי על הצרור.

מידי יום מחליפים לבצלים את המים ובנתיים רואים איך השורשים מתעבים ועלים חדשים מתחילים לגדול.
![]() |
בצל ירוק אחרי שבוע השרשה |
כעבור כשבוע מעבירים את הבצלים לאדמה, באדנית או בגינה.


זהו, אתם מסודרים. מפה והלאה הבצל יעשה את שלו. רק קטמו את הבצל הירוק בעזרת מספריים ותשמרו על השורש בפנים. כשהשתילים מתעייפים ומפסיקים להניב חוזרים על התהליך מהתחלה, ותמיד תמיד עדיף מבצל ירוק אורגני.
לאוהבי החג המבורך שלפנינו- אתם חייבים חייבים להכנס לפוסט הקודם בו ישנו מקבץ עמוס כל טוב, רק לט”ו בשבט.
שבוע נפלא לכולם וחג נטיעות ירוק ושמח,
אליפות!!
בדיוק אתמול דיברנו על זה שאני רוצה להוסיף אדניות עם כל מיני עשבי תיבול
נראה לי שהבצל יכנס גם לרשימה!
תודה!!
בצל ירוק זה באמת כיף!! הוא גם עמיד ושורד נהדר. גם עירית זה יופי 🙂
נראה מעולה!אבל אם החברה (חלקם..) לא אוהבים בצל ירוק,מה אפשר במקום?
יש לי כאן בבלוג מתכון לפסטו זיתים מצוין שנכנס כמילוי לחם, ויש גם לחמניות במילוי בצל מקורמל וערמונים.
החבר'ה צעירים ממש? אולי הייתי מוותרת לגמרי על מילוי.
את לחמניות הבצל הכנתי מ-ע-ו-ל-ו-ת! אנסה עם פסטו זיתים..תודה! 🙂
איזה כיף לשמוע!! בהצלחה עם הלחם שכבות- הוא אדיר!! עפים עליו.
אוי.. הצילומים שלך מוציאים אפילו מבצל ירוק את הסקסאפיל שלו 🙂
הסיפור על התרד – נהדר!
חחח מה שנקרא סיפור אמיתי.
תודה אהובה 🙂
אם מכינים את הבצק יום מראש – מתי כדאי לשמור במקרר: אחרי ההתפחה הראשונה? או אפשר גם אחרי ההתפחה השנייה עם הבצל? תודה
היי דורית, בצק שמרים מהסוג הזה שעומד יותר מכמה שעות בהמתנה (גם במקרר) מקבל טעם קל של תסיסה והאווריריות שלו נפגעת.
מה שהייתי עושה זה אופה אפיה מלאה, מצננת ומיד מקפיאה. מוציאה כשעתיים לפני הארוחה שיפשיר לאט על השיש ולפני ההגשה מחממת.
בהצלחה 🙂
תודה רבה עינת על התגובה המהירה ועל הפתרון! אנסה כעצתך. זה פשוט נראה טוב מכדי לוותר על זה!
אל תוותרתי 🙂 מנסיוני המאפים האלה עוברים הקפאה- חימום מצוין.
תהנו 🙂
היי,
נשמע מעולה, אפשרי להכין רק חצי מהכמות נכון ? ואם עדיף שלא אז אפשר אולי להקפיא את החצי השני ?
שתי האפשרויות מתאימות : )
חג שמח!
תודה רבה
ועוד שאלה, השליש כוס שמן זית, זה חלק מהתערובת לבצק או שהכוונה לשמן זית שמורחים לאחר שרידדנו את הבצק?
תודה
שליש הכוס נכנס לבצק.
שמן הזית שמעל הוא ממש בקטנה, ככה להברשה.
הכנתי וחוסל בשנייה. מתכון מעולה! תודה
איזה כיף לשמוע!! המתכון הבא גם הוא מלא בצל ירוק.
מקווה שתאהבי גם 🙂
עינתי נהדרת אחת,
החזרת אותי לשיעורי החקלאות שכ”כ אהבתי. לטבע שאני אוהבת עד היום ולרצון שלי לשתול צמחים שיוכלו להכנס למטבח לאחר מכן.
התרגשתי, שוב, מהמילים והתמונות ובעיקר מהאישיות שלך.
אוהבת!
חתולי אהובה!! זה מה שיש לי לומר.