שושני שמרים ובצל ירוק

כשהייתי ילדה גרנו בדירה בבניין בן עשר קומות ברָמַתשָרוֹן, המושבה. אמנם קראו לה מושבה אך היא התנהגה כמו עיירה לכל דבר, וזאת למרות ועל אף האייקון המבטיח של התות האדום והבשל.
ולי, מאז ותמיד הייתה חולשה לטבע. את מנות הטבע שלי הייתי מקבלת בשביל הירוק שהיה מקביל לרחוב טרומפלדור לאורכו הייתי חוזרת מבית הספר, שם אפשר היה ללקט חובזה וחמציצים. קצת מהטיולים המשפחתיים בשבתות בהם אספתי חוויות של פריחה, הרבה מטיולי הצופים בהם אספתי חוויות של חורשות, סלעים ואבנים, וחוויות של פרדסים ושדות מהמשק של סבא וסבתא מהמושב.בכיתה ה’, בבית הספר נוה מגן המקסים והכפרי, נעמי המורה האגדית לחקלאות חילקה את הכיתה לארבע קבוצות. לכל קבוצה הבטיחה חלקת אדמה קטנה. בשיעור הראשון ישבנו לתכנן את החלקה. תלשנו ממחברת חשבון דף משובץ ושרטטנו עליו מלבן פרופורציונלי לשטח האמיתי שלנו. א”כ הצענו רעיונות, עשינו הצבעה דמוקרטית וסגרנו על הרעיון המוצלח שבהם, על לפי דעת הרוב. בתוך המלבן רשמנו את הכתובת “כיתה ה’ 1” באותיות שמנמנות. סביבן מסגרת ועוד מסגרת, שיתמלאו בזרעים של ירקות ופרחים. בשיעור הבא תכננו מה יהיה איפה, תוך תשומת לב למימדי השתיל- גובה ורוחב, צורתו וצבעו. בשיעור השלישי עיבדנו את האדמה, קילטרנו, תיחחנו וזיבלנו. בשיעור הרביעי זרענו. בהפסקות הגדולות הייתי מגיעה לגינה הקטנה שלנו, משקה ומעשבת, רואה יום יום, שבוע שבוע איך הזרעים נקלטים, איך העלעלעים פורצים וגדלים, בהדרגה מתחזקים והופכים לשתילים. גזר, צנוניות, בצל ירוק ותרד. כובע נזיר, אמנון ותמר וסלסלי כסף.
היבול המדהים הראשון היה תרד, ואחרי קטיף מוצלח, בסוף היום חזרתי הביתה ומלבד תיק על הגב היה לי גם זר יפה של עלי תרד ירוקים ומדושני עונג שנעמי המורה שמה בשקית משימוש חוזר. אדמת החמרה עדיין מקשטת אותם כנמשים. אין מה לעשות עם זה, אמרה אמא, אני לא מבשלת תרד. אז לא עשינו איתם. שומדבר.
♥♥♥♥♥♥♥

 

בצל ירוק- אחד הירקות הכיפיים והמתגמלים לגידול, אפשר לגדל אותו ממש כל השנה ודי בקלות, באדנית, בעציץ או ישירות באדמה. זהו ירק נהדר ושימושי ביומיום, עמיד יחסית, אחד שהילדים ממש נהנים לגדל ולטפח. במקרה שלנו, בזכות השותפות של הילדים בגידול (הם משרשירים, עוקבים, שותלים, יוצאים לקטוף מצויידים במספריים כדי לפוך את הסלט למושלם) הירק התחבב עליהם וטעמו נעשה רצוי ולא מאיים 🙂
מיד אחרי המתכון אראה לכם קיצור דרך נהדר.

 

לכבוד ט”ו בשבט 2016 הכנתי שושני שמרים במילוי בצל ירוק. כן!
זהו מאפה מבצק קליל ועדין, מתובל בבצל ירוק, שמן זית ושומשום.


מה שתצטרכו
♢ 4 כוסות + 3 כפות קמח (לבן, או קמח כוסמין מלא, או תערובת של השניים)
♢ כף יפה של שמרים יבשים
♢ 2 כפות שטוחות של סוכר חום
♢ כף שטוחה של מלח
♢ 1/3 כוס שמן זית
♢ כוס ורבע של מים חמימים

♢ צרור גדול ויפה של בצל ירוק, רצוי אורגני- החלק הירוק, ומעט מהמעבר בין הלבן והירוק
♢ שמן זית, שומשום

 

 

כך עושים
אל תוך קערת המערבל מנפים את הקמחים. אם אתם משלבים את קמח הכוסמין הנהדר, בסיום הניפוי ישארו לכם במנפה מעט סיבים מהדגן עצמו. צרפו אותם לשאר הקמח. מה שחשוב הוא שהקמח עבר ניפוי ואוורור.
הוסיפו את יתר חומרי הבצק לקערת המערבל.
הפעילו את המערבל עם וו הלישה במהירות הנמוכה ביותר. החומרים יתערבבו יחד, ובהדרגה יהפכו לכדור בצק. אם הבצק נראה ממש דביק ולא מתגבש הוסיפו כף ועוד כף קמח.
הניחו למערבל לעבוד, במהירות האיטית ביותר כשמונה דקות. הוציאו את הבצק מהקערה.
אם הוא דביק הניחו אותו על משטח מקומח ממש קלות, הפכו שוב ושוב פעמים אחדות.
קחו קערה בינונית, מזגו לקרקעיתה טיפה של שמן זית. הניחו עליה הבצק והפכו פעם פעמיים כך שישומן מכל צדדיו. שכבת השמן הדקה תמנע את התייבשות הבצק בזמן ההמתנה.
עטפו בניילון נצמד או במגבת (קחו בחשבון שהבצק יעלה, ושלא ידבק אל הכיסוי). התפיחו כשעה עד שעה וחצי במקום חמים עד שהבצק יכפיל את נפחו.
אין מערבל בבית? ערבבו את החומרים יחד בקערה, א”כ עברו ללישה של כמה דקות ארוכות על השיש.

 

 

בנתיים שוטפים היטב את הבצל הירוק. ומניחים לו להתייבש מעט.

 

 

מוותרים על ה 5-6 סנטימטרים התחתונים של הבצל הירוק (לא זורקים!)

 

 

את היתר פורסים לטבעות.

 

 

מחלקים את הבצק שתפח לשני חלקים.
מרדדים כל מחצית למלבן גדול, בגודל של 30 על 20 ס”מ בערך.
מוזגים מעט שמן זית. מפזרים את טבעות הבצל.

 

 

מגלגלים לרולדה, פורסים לשושנים בגובה של כ 4 ס”מ.
מניחים במרווח את השושנים בתבנית בקוטר 26, משומנת קלות.

 

 

 

לפני התפיחה השושנים לא ממש ממלאות את התבנית, וישנם חללים.
מכסים את התבנית בניילונית ונותנים לה לנוח במקום חמים כ 30-40 דקות.
כך התבנית תראה לאחר התפיחה, נרגשת, ומרגשת-

 

 

 

מורחים שמן זית בעדינות, במברשת סיליקון. מפזרים שומשום.
אופים בחום של 170 מעלות כ 35-45 דקות, עד השחמה קלה.

 

 

בעזרת סכין משחררים את השושנים זו מזו.

 

 

מגישים להמונים.

 

 

♥♥♥♥♥

 

כיצד מגדלים בצל ירוק ממש בקלות?
זוכרים את החלק התחתון של אגד הבצלים, שלא הכנסנו למתכון? מכניסים אותו כמו שהוא למים. אפשר להשאיר את הגומיה, רק שימו לב שהיא לא לוחצת מידי על הצרור.

 

 

מידי יום מחליפים לבצלים את המים ובנתיים רואים איך השורשים מתעבים ועלים חדשים מתחילים לגדול.

 

בצל ירוק אחרי שבוע השרשה

 

כעבור כשבוע מעבירים את הבצלים לאדמה, באדנית או בגינה.

 

 

זהו, אתם מסודרים. מפה והלאה הבצל יעשה את שלו. רק קטמו את הבצל הירוק בעזרת מספריים ותשמרו על השורש בפנים. כשהשתילים מתעייפים ומפסיקים להניב חוזרים על התהליך מהתחלה, ותמיד תמיד עדיף מבצל ירוק אורגני.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

לאוהבי החג המבורך שלפנינו- אתם חייבים חייבים להכנס לפוסט הקודם בו ישנו מקבץ עמוס כל טוב, רק לט”ו בשבט.
שבוע נפלא לכולם וחג נטיעות ירוק ושמח,

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *